Συνέντευξη στην “Βραδυνή”

4-removebg-preview(1)

Παύλος Κοντογιαννίδης: «Η γυναίκα είναι η αρχή της δημιουργίας!»

Από την Εσμεράλδα Αγαπητού

Γεννήθηκε στη Βέροια, οι ρίζες του είναι ποντιακές, κι έχει πολύχρονη θητεία στο θέατρο, την τηλεόραση, το σινεμά, ακόμη το ραδιόφωνο, ενώ ασχολείται και με το τραγούδι. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεσσαλονίκης ‘’Ρούλας Πατεράκη’’. Το 2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μέσω ‘’ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’’, αλλά ένα μήνα μετά στις επόμενες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί, με το σύστημα της λίστας. Έχει τιμηθεί με τρία θεατρικά βραβεία, ένα τηλεοπτικό [Βέρα στο Δεξί] και ένα κινηματογράφου. Το ταλέντο του είναι πηγαίο και διαθέτει ιδιαίτερη στόφα ηθοποιού. Το κοινό τον έχει αγαπήσει για την ειλικρίνεια και το ήθος με το οποίο ερμηνεύει τους ρόλους του. Φέτος το καλοκαίρι συνεχίζει στο ΒΑΜ ΒΑΜ στο Χυτήριο, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ο Παύλος Κοντογιαννίδης μας τιμά με την παρουσία του σήμερα.

-Κύριε Κοντογιαννίδη, γεννηθήκατε στη Βέροια και είστε ποντιακής καταγωγής. Μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια. Πως είσαστε σαν παιδί και πότε σας γεννήθηκε η επιθυμία να γίνετε ηθοποιός;

«Είμαι παιδί Ποντίων προσφύγων, που ήρθαν στο χωριό Μετόχι Βέροιας από τον Πόντο το 1922.Τα παιδικά χρόνια ήταν έγχρωμα μέσα στα λιβάδια και τα χωράφια του χωριού μου, όλο χαρά και δημιουργία μέσα σε μια φτωχή μα ανθρώπινη κοινωνία, όπου η ανθρωπιά ήταν όντως μια επαναστατική ενέργεια! Από μικρός έδειχνα μεγάλος στην σκέψη γιατί γαλουχήθηκα μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων και γερόντων του χωριού μου! Ήμουν ένα δυνατό παιδί που βοηθούσα τους πάντες [ από 10 χρονών οδηγούσα τρακτέρ και έκανα τα πάντα στα χωράφια!] Ήμουν ο Μόγλης του ποταμού Αλιάκμονα! Στην Τρίτη Λυκείου η επιθυμία να γίνω ηθοποιός ήταν του Λυκειάρχη μου, του φίλου μου Λευτέρη κι όλου του τμήματος [Β2],παρά δικιά μου. Είχα κάνει ήδη μεγάλο σουξέ σε μια σχολική παράσταση ‘’Το Ηφαίστειο’’ του Πρεβελάκη και είχα μεγάλο φαν κλαμπ!!!»

-Οι δικοί σας σάς συμπαραστάθηκαν στην απόφασή σας;

«Οι δικοί μου, μου άφησαν πλήρη ελευθερία στις αποφάσεις μου και τους ευχαριστώ!»

-Έχετε παίξει σε πολλά έργα στο θέατρο, στην τηλεόραση κι ο κόσμος σας έχει αγαπήσει. Ξεχωρίζετε σε κάθε ρόλο σας. Μήπως το ταλέντο σας αυτό, οφείλεται στην ποντιακή σας καταγωγή;

«Αν έχω ταλέντο όπως λέτε-εγώ κάνω απλά αυτό που ευχαριστεί εμένα και τον κόσμο κατ επέκταση- οφείλεται στην αλήθεια, στην δαιμονιώδη σκέψη, αχαλίνωτη φαντασία και στην τέχνη της παρατήρησης, που διδάχτηκα από τους δασκάλους και φίλους μου, Θόδωρο Τερζόπουλο και Ρούλα Πατεράκη! Από τον Πόντο κράτησα και κρατώ το επαναστατικό χιούμορ και την αντισυμβατικότητα σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς μου!»

-Όλοι οι Πόντιοι είναι άνθρωποι με έξω καρδιά και μπέσα, αξιοπρεπείς , ευγενείς, και σέβονται τη γυναίκα. Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο πάνω σ΄ αυτό;

«Η γυναίκα είναι η αρχή της δημιουργίας! ‘’Η μάννα εν κρύον νερόν και σο ποτίρ κι εμπέν…’’ Ποντιακό τραγούδι ύμνος για την γυναίκα μάννα!!!»

-Όταν αρχίσατε να γίνεστε γνωστός, αλλάξατε και συμπεριφορά;

«Παραμένω όπως είμαι εδώ και χρόνια, απλός ,αληθινός, τσαμπουκάς και εκδικητικός προς όλους τους ηλίθιους, ψεύτες και δήθεν!!!»

-Έχετε τιμηθεί με θεατρικά και κινηματογραφικά βραβεία. Για εσάς ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη σταδιοδρομία σας;

«Δεν μου αρέσει ο όρος σταδιοδρομία, αλλά μια και μπήκε, η καλύτερη στιγμή στην πορεία της ζωής μου θα έλεγα , πως είναι στο ότι συμμετείχα στην δημιουργία ενός κοριτσιού, της κόρης μου!!! Όσο για την καλλιτεχνική δραστηριότητά μου αν εντοπίσω το καλύτερο τότε θα σταματήσω να δημιουργώ! Τα καλύτερα έρχονται!!!»

-Ποιος ρόλος σας ήταν ο δυσκολότερος να υποδυθείτε; Ή δεν έχετε δυσκολία με κανένα ρόλο σας;

«Κανένας ρόλος δεν με φοβίζει! Τους προσεγγίζω παλικαρίσια κι όποιος νικήσει! Η ερμηνεία είναι μια συνεχής πάλη μεταξύ του καλλιτέχνη και του ρόλου που ερμηνεύει!»

-Πάνω στη σκηνή είστε απολαυστικός και το κοινό κρέμεται από τα χείλη σας. Είναι λύτρωση για σας η ηθοποιία; Πως αισθάνεστε πάνω στη σκηνή;

«Μου αρέσουν οι σκεπτόμενοι θεατές, οι έξυπνοι και όχι οι εξυπνάκηδες και οι δήθεν! Η κουλτούρα είναι η ποιότητα σκέψης και όσο πιο ψηλά στέκει τόσο και η χαρά μου μεγαλώνει! Η λύτρωση έχει δρόμο ακόμα!»

-Ποιο το μυστικό ενός καλού ηθοποιού;

«Η αγάπη γι αυτό που κάνει και η αληθινή προσέγγιση για αυτό που πρόκειται να κάνει!»

-Δύσκολο το επάγγελμά – λειτούργημά σας, μεγάλο το τίμημα στην προσωπική σας ζωή;

«Από μια σκοπιά η δουλειά του ηθοποιού είναι να μπαίνει σε δρόμος που ποτέ δεν θα μπορούσε στην ζωή του να βρει και να περπατήσει! Ας χαρεί αυτούς τους περιπάτους σαν να είναι προσωπική του ζωή!»

– Αν κάνατε restart θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο;

«Οι δρόμοι με διαλέγουν , δεν τους διαλέγω εγώ!»

-Τι ρόλο παίζει το τραγούδι στη ζωή σας, μιας και τραγουδάτε υπέροχα…

«‘Ισως ένας άλλος δρόμος που θα διάλεγα και θα γούσταρα να περπατήσω έστω και μόνος μου να ήταν αυτός της μουσικής και του τραγουδιού! Τώρα τελευταία έχω γράψει και κάτι όμορφα στιχάκια που κάποια μελοποίησαν όμορφα ο Μάλαμας και ο Γιοκαρίνης! Φιλαράκια! Σύντομα πιστεύω να τα τραγουδήσουμε και με κόσμο να τα ευχαριστηθούμε!!»

– Τι θα συμβουλεύατε στα νέα παιδιά που θέλουν ν ακολουθήσουν το δρόμο της δραματικής τέχνης;

«Αυτό λέω και στη δραματική σχολή της Έλντας Πανοπούλου, που τώρα τελευταία διδάσκω στα παιδιά τα νέα, τα παιδιά μου! Πάντα να κάνεις αυτό που σε χαροποιεί, όποιες και να είναι οι δυσκολίες και το τίμημα! Στην δημιουργία έρχεται η ευτυχία!!»

-Τόσα χρόνια στο χώρο έχετε κάνει φίλους, ή δεν υπάρχουν φιλίες εκεί;

« ‘’Όταν είσαι αληθινός δυσκολεύεσαι να κάνεις φίλους’’ Τζων Λένον! Είμαι δύσκολος στις σχέσεις μου αλλά έχω φιλαράκια και πολύ δυνατά μάλιστα! Εξ άλλου είναι και όλοι αυτοί που αισθάνονται φίλοι ,αν και με πολλούς απ αυτούς δεν έχουμε βρεθεί καθόλου από κοντά! Τω αγνώστω φίλο!!! Μεγάλη η αξία τους! Τους αγαπώ!»

-Αποφασίσατε να ζήσετε εκτός Αθηνών κι επιλέξατε τον πανέμορφο Βαρνάβα. Γιατί;

«Δεν έχω μόνιμη κατοικία. Μου αρέσει να γυρνάω! Αθήνα, Βαρνάβα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες! Τα μέρη μου, οι συγγενείς μου!»

-Και το καλοκαίρι θα σας απολαμβάνουμε στο Χυτήριο στο ΒΑΜ ΒΑΜ. Μιλήστε μας για το έργο, το ρόλο και τη συνεργασία με τους συναδέλφους σας.

«3η σεζόν στην αυλή, καλοκαιρινά, τι να πω… θα θέλαμε άλλες δυο σελίδες στην εφημερίδα! Επιτυχία, γεμάτοι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 και κάτι ..ένα έργο δουλεμένο, καλοί συνάδελφοι, συντελεστές, παραγωγή!. Μπιρούλες κάτω από τα δεντράκια της αυλής! Ε, ο ρόλος μου τι να πω …νομίζω καλός είμαι…ελάτε να μας δείτε και τα λέμε μετά!»

-Για το τέλος της συζήτησής μας θα είχατε να πείτε κάτι για την κρίση που περνάμε στους πολιτικούς μας, μιας και είχατε εκλεγεί το 2012 και βουλευτής και είστε μέσα στα πράγματα..

«Ε, εδώ θα θέλαμε και τρεις σελίδες της εφημερίδας…’ ’Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΛΙΣΣΟΜΑΙ’’ Ζαν Πωλ Κοντοζάν! Η πολική ελίσσεται, οι πολιτικοί ελίσσονται, αλλά η χώρα δεν εξελίσσεται!!! Καταντήσαμε κυνηγοί της χαμένης αξιοπιστίας!!!

Για τέλος… ‘’ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΛΑΖΕΙΣ’’! Πωλ Κontogiannidis!!!

 

Παύλος Κοντογιαννίδης - Η Μαντινάδα του Προμηθέα Δεσμώτη